Güncel

“Yangınların operasyon bölgelerinde yaşanması tesadüf mü?”

H. Merkezi: Askeri operasyonların ardından çıkan orman yangınlarına ilişkin bir soru önergesi hazırlayan HDP’li Ali Haydar Konca “90’lı yılları anımsatırcasına, operasyonlarla eş zamanlı olarak, ‘nedeni belirsiz’ biçimde çıkan orman yangınları, bu yangınların belli askeri amaçlar kapsamında çıkarıldığı fikrini güçlendirmektedir” dedi.

AKP ve TC ordusunun son haftalarda start verdiği yeni saldırı konsepti kapsamında gerillaya dönük başlatılan askeri operasyonların ardından çıkan orman yangınlarında yüzlerce hektarlık alanın tahrip edilmesi meclis gündemine taşınıyor.

 

“Yangınların askeri amaç için çıkarıldığı fikrindeyiz”

Konu ile ilgili Başbakan Ahmet Davutoğlu’na yanıtlaması bir soru önergesi hazırlayan HDP Kocaeli Milletvekili Ali Haydar Konca, 1990’lı yıllarda “düşük yoğunluklu savaş” adı altında milyonlarca hektarlık ormanın yakıldığını ve milyonlarca canlının yok edildiğini hatırlattı ve “90’lı yılları anımsatırcasına, operasyonlarla eş zamanlı olarak, ‘nedeni belirsiz’ biçimde çıkan orman yangınları, bu yangınların belli askeri amaçlar kapsamında çıkarıldığı fikrini güçlendirmektedir” dedi.

 

“Devlet yangınlara bigâne kaldı”

Şirnex’te Cudi, Küpeli, Çırav, Besta ile Kilise Dağı, Dersim’de Kocakoç ile Ambar Köyleri ile Merdîn-Nusaybin‘de Bagok Dağı’nda çıkan orman yangınlarının askeri operasyon alanlarında ya da yakınlarında yaşandığını belirten Konca, “Yangınların çıkış nedenleri hakkında tatmin edici açıklamalar yapılmaması, havadan helikopterlerle müdahale edilmemesi, devletin yangınlara bigâne kalarak yangınların daha çok bölge halkının ve belediyelerin sınırlı olanaklarıyla söndürülmeye çalışması, kamuoyunda derin endişelere yol açmaktadır” dedi.

 

“Yangınların askeri bölgede olması tesadüf mü?”

Konca’nın sunduğu soru önergesinde yer alan cevaplanması istenen sorular şu şekilde sıralandı:

1-  Bütün bu yangınların askeri operasyon bölgelerinde yaşanması sizce tesadüf müdür?

2- Yangınların askeri operasyonlarla bir ilişkisi var mıdır?         

3-Varsa sorumlularının tespit edilmesi ve yargı önüne çıkarılması için ne gibi girişimlerde bulunulmuştur? Bu nedenle gözaltına alınan ya da yargı önüne çıkarılan şüpheli ya da şüpheliler var mıdır?

4- Bu yangınlarda toplam kaç hektarlık ormanlık alan yok olmuş ve yangınlar çevre yerleşim yerlerine ne gibi zararlar vermiştir?

5- Bütün yangınların ortak noktası, devletin yangınlara havadan müdahale etmemesi, yangınların halkın imkânları ve yerel belediyeler tarafından söndürülmesidir. Devlet neden yangınlara havadan ve karadan müdahalede bulunmamaktadır? Devletin yangınlar karşısındaki duyarsızlığını nasıl değerlendiriyorsunuz?

6- Yangınların ortaya çıkardığı zararları telafi etmek ve bundan sonra çıkabilecek benzer yangınları önlemek için ne gibi kararlar ve tedbirler alınmıştır?

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu